Про молитви ранкові та вечірні, як молитися

«А я молитва моя до Тебе, Господи, в часі Твоєї зичливости; в многоті милосердя Твойого подай мені відповідь про певність спасіння Твого» (Псалми 68:14)

Молитви ранкові та вечірні повинні стати для кожного Християнина правилом. Чому так? – Тому що інакше ми віддаляємося від Бога та душа мертвіє через сіру матеріальну буденність. Не приділяючи уваги для душі в молитві зранку та ввечері заглиблено, людина навіть якщо приходить в храм в неділю чи на свята, не в стані молитися на справді. Не в стані тому, що душа не підготовлена і не звикла молитися. Чи добре якщо молитва стає звичкою? – Звичайно що добре, бо не те що молитва, але і лише одна думка про Боже, наближає наc до Бога «…а думка духовна –  життя та мир… » (До Римлян 8:6).

Але чи можемо ми правильно думати та правильно молитися? –  Звідки можемо як хто не навчить? А хто може навчити?  – Той хто вміє молитися, а це є уся Церква що молиться вже 2 тисячі років, увесь її досвід. Спершу навчив нас молитися Ісус, залишивши  нам молитву «Отче наш..» як взірець. А також, в притчі про митаря і фарисея (Від Луки 18:10-14) – застеріг нас від молитви, що може мати зворотню дію, тобто віддалити нас ще більше від Бога, як це сталося в Фарисея, бо звертався до Бога без смирення та покаяяння.

Два чоловіки до храму ввійшли помолитись, один фарисей, а другий був митник.
Фарисей, ставши, так молився про себе: Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирщики, неправедні, перелюбні, або як цей митник.
Я пощу два рази на тиждень, даю десятину з усього, що тільки надбаю!
А митник здалека стояв, та й очей навіть звести до неба не смів, але бив себе в груди й казав: Боже, будь милостивий до мене грішного!…
Говорю вам, що цей повернувся до дому свого більш виправданий, аніж той. Бо кожен, хто підноситься, буде понижений, хто ж понижається, той піднесеться.
(Від Луки 18:10-14)

В молитвах ранішніх та вечірніх ми вчимося на прикладі багатьох святих звертатися до Бога та можемо бути впевненими, що нічого лишнього не просимо і не прогнівимо Його якимось недоречними чи пустими словами.

Тож присвятим 10 хвилин зранку, щоби подякувати Богу за те що прокинулися від сну, що є прообразом смерті, та попросимо Його благословення на день. А ввечері подякуємо за день, що прожили та попросимо благословення відийти до сну, перебуваючи під Його охороною.

О.ВолодимирЧайка

Молитви ранкові >>

Молитви вечірні >>

orthodoxy-2142536_1920